New Office Building, Boehringer-Ingelheim – NOB 4647 Module 1 and 2

The Boehringer-Ingelheim Pharma Company (GmbH & Co.KG) plans to extend its building by adding an annex. By constructing a new office building consisting of two modules, 1.270 jobs are being created.

Projectdata

Client / Building Owner Boehringer Ingelheim Pharma GmbH & Co. KG, Ingelheim
Architect Mann + Partner, M+P – "Freie Architekten und Stadtplaner" BDA (Free Architects) Munich – Laupheim - Shanghai
Time of performance / construction period III.Quarter 2011 – I.Quarter 2014 / Construction Time: II.Quarter 2013 – III. Quarter 2015
Asset groups Sanitary Facilities, Heating, Air-Conditioning, Ventilation, Measurement And Control System, Electro-Technics, Communications Engineering
Phases of Construction LP1 up to LP9
Costs Technical Building Services/ Volume Module 1: 10.721.982,03 € (incl. the planned components of telecommunications provided by BI) / Module 2: 8.985.013,30 € (incl. the planned components of telecommunications provided by BI)
GFA Module 1: 17.432sqm / Module 2: 13.482sqm
Project Details

The Boehringer-Ingelheim Pharma Company (GmbH & Co. KG), located in Ingelheim, plans to extend its building by adding an annex. By constructing a new office building consisting of two modules, 1.270 jobs are being created. The final construction is made up of 9 building elements. Buildings A, B, H and J create a north-east wing that is connected to the atrium. From this inside courtyard 5 finger-like buildings (C, D, E, F, G) are constructed in wings that run east-west. Reinforced concrete is used to build the frame of the building including the basement and the top 5 levels. In addition to providing new offices, the first floors and basements are supposed to serve as extraordinary spaces:

 

  • First Floor of Building A and B: Training for Field Staff
  • First Floor of Building E and Basement of Building F und G: Meeting Areas
  • Basement of Building H: Cafeteria

 

By using a technology that conserves natural resources, this office building becomes economically more efficient in its construction and use. Efficiency is guaranteed by using modern technical installations that help minimize the overall energy use. The building owner’s goal is to reduce the energy demand while keeping the comfort, cosiness, versatility, and working conditions of the office building in mind. For this reason, the Boehringer-Ingelheim office building serves as a representative construction for future building projects. Energy indices can be calculated by simulations according to the expected energy limits of the building (useful energy/ building connection/ primary energy). Simulations prove that by using this technological concept, numbers stay well below the client’s previous calculated limits. The energy supply of the building is provided by two highly efficient heat pumps that use the produced heat of the adjoining data processing center for heating purposes. The central ventilation system uses heat recovery in order to provide the building with adiabatic cooling. The atrium is ventilated by getting overflowing air from office areas. Thereby, no further installations are needed. In a previous simulation, this modern solution of supplying the building with warm and cold air had been calculated. The building’s versatility is guaranteed by using flexible partition walls. Thereby, technical installations need to be set up in a modular way in raised floors. For this reason, the building owner is able to arrange offices individually without having to worry about adapting technical installations.